22. října 2015

Domácí jogurt bez škrobu a jogurtovače

(postup najdete podrobně popsaný v článku)

Pamatuji si, že když jsem byla malá, koupili naši jogurtovač. Byl to vlastně jen takový podstavec na asi šest skleniček, který se přiklápěl plastovým poklopem. Vůbec jsem tehdy nechápala, jak funguje, ale fungoval - do skleniček se nalilo mléko, zaplo se to a pak se to dlouho nechalo, až se ve skleničkách vyrobil jogurt. Bohužel jsme ho ale moc nepoužívali a převážnou část mého dětství jenom ležel schovaný v polici za závěsem (a kdyby se naši nestěhovali, leží tam dodnes:-)). Bylo mi to docela líto, protože tenhle domácí jogurt byl o dost lepší, než jogurt z obchodu.

Trvalo skoro dvacet let, než jsem se k nápadu udělat si domácí jogurt zase vrátila. Jak se ukázalo, není to tak těžké, naopak je to docela jednoduché. A jogurtovač ani není potřeba, jde to udělat v klasické troubě. Na tom jsem mimochodem také pochopila, jak ten jogurtovač fungoval - že vlastně jenom ty skleničky zahříval a udržoval teplotu.

Někdo si myslí, že dělat si domácí jogurt je drahé, ale není. Bílý jogurt v obchodě se prodává za cca 80 Kč za litr (1kg zhruba odpovídá 1 litru). Litr jogurtu vznikne z litru mléka (20 Kč) a trochy bílého jogurtu (5 Kč), takže cena je zhruba třetinová. My navíc kupujeme mléko v sousední vesnici na statku za 10 Kč / litr, takže je náš domácí jogurt levnější o skoro 90%:-)

Ale především, pocit, že člověk ví, co jí, je k nezaplacení. O tom, jestli je modifikovaný škrob v jogurtech neškodný nebo nebezpečný bychom mohli vést debaty, ale já osobně se bez něj obejdu. Takže tady je postup.





Potřebné ingredience:

(množství si můžete samozřejmě upravit podle toho, kolik chcete jogurtu)
  • 5l plnotučného mléka
  • 300g bílého jogurtu

Postup

1. Mléko ohřejeme na teplotu okolo 80°C. Je to teplota, kdy se na povrchu mléka začne tvořit pěna, ale ještě plně nevře. Poté hrnec odstavíme a necháme mléko chladnout.

Krok 1: Ohřejeme mléko

2. Mezitím si připravíme čisté, vysterilizované skleničky a víčka.

Krok 2: Připravíme si skleničky

3. Dále si vyrobíme směs mléka a bílého jogurtu, kterou pasterizované mléko „naočkujeme“. Na množství 5l mléka jsem použila 2 choceňské smetanové jogurty (dohromady tedy 300g). Jogurty smícháme ve vysterilizované sklenici s trochou vlažného mléka (nesmí být horké!). Mícháme tak dlouho, až je směs zcela hladká a bez hrudek jogurtu. Pozor, neolizujte lžíci nebo jiné pomůcky, které přijdou se směsí do kontaktu, aby se nám jogurty nezkazily.

Krok 3: Vyrobíme směs mléka a bílého jogurtu

4. Mléko, které jsme zahřívali, necháme vychladnout na 38-40°C.

Krok 4: Zahřáté mléko necháme vychladnout

5. Poté do něj nalijeme jogurtovou směs a zamícháme.

Krok 5: Jogurtovou směs nalijeme do mléka

6. Vlažnou směs ihned plníme do skleniček, očistíme pokapané okraje a pevně zavíčkujeme.

Krok 6: Ihned plníme do skleniček

7. Skleničky uložíme do trouby nastavené na dolní/horní ohřev na 35°C. Se skleničkami po celou dobu nebudeme hýbat (proto jogurt vyrábějte ideálně večer a po uložení do trouby jděte spát :-))

Krok 7: Skleničky dáme do trouby

8. Přibližně po deseti hodinách je jogurt hotový. Dáme ho vychladit do lednice a pak už si jen pochutnáváme na podařeném výsledku. Dobrou chuť:-)

Krok 8: Hotový jogurt

Milujete domácí stejně jako my? Přidejte se k nám do naší Facebookové skupiny!

4 komentáře:

  1. Ahoj, náš domácí recept, pro lenochy: mlíko svařit v hrnci na mlíko (co se tam leje voda), nechat schládnout (neměříme, prostě až je chladnější), přidat jogurt, stačí malý, ani nemusí být celý (taky dáváme choceň), lžičku medu (aby byl jako ten řecký), zakrýt pokličkou a šupnout do pootevřené trouby (my máme teda klasickou plotnu, v létě balíme do peřin). Jeden kastról a hotovo:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a děkuji za návod. Určite vyzkouším míchání v jednom kastrolu, dát méně jogurtu a přidát tu lžičku medu, to může být dobrota :-) Ale dát ho do skleniček si neodpustím, ráda si totiž pak do ledničky chodím "na jednu" :-) Díky a přeju hezký den!

      Vymazat
  2. Ahoj, sklenice mohou být z myčky nádobí a musím je ještě vyplachovat?

    OdpovědětVymazat