22. listopadu 2015

Domácí vanilkový cukr s opravdovou vanilkou

(postup najdete podrobně popsaný v článku)

Dnes si ukážeme recept velmi jednoduchý, zato velice efektivní. Pokud rádi pečete, určitě často saháte po vanilkovém nebo vanilinovém cukru. Ten první má ještě jakousi naději, že vanilku spatřil, ale ten vanilinový ji bohužel neviděl ani z tramvaje. Vanilin je čistě uměle vyrobené aroma.

Přitom vyrobit si domácí vanilkový cukr je více než snadné a finančně nevyjde o nic dráž. Natrefíme-li na nějakou akci na vanilkové lusky, troufám si říci, že je i levnější. Tento domácí vanilkový cukr překrásně voní a jídlu dodá skutečně výbornou chuť. Zkoušeli jsme ho například smíchat jen tak s jogurtem a výsledek byl vynikající. Fantazii k jeho použití se tedy meze nekladou. Tak tedy směle do toho :-) 




Co budeme potřebovat:
  • 400g bílého nebo třtinového jemného krystalového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

1.    Navážíme si 400g jemného krystalového cukru.

1. Navážíme si cukr.

2. Nasypeme ho do mixéru a použijeme sekací nože.

2. Cukr nasypeme do mixéru.

3. K cukru přidáme celý vanilkový lusk. Pro lepší mixování ho můžeme přelomit na půlku.

3. K cukru přidáme vanilkový lusk.
 
4. Mixujeme přibližně 10 minut na nejvyšší stupeň. Do chvíle, kdy jsou v cukru vidět jen drobná vanilková zrníčka bez velkých kusů lusku. Nezapomeňte (jako se to povedlo mně) důkladně zavřít mixovací nádobu. Cukr při mixování velmi práší a začoudili byste si celou kuchyň :-)

4. Rozmixujeme na jemno.

5. Pak už jen cukr přesypeme do dobře uzavíratelné nádoby a máme hotovo.

5. Cukr přesypeme do uzavíratelné nádoby.

6. Teď už jen zbývá něco dobrého upéct a cukr tak vyzkoušet v praxi. Dobrou chuť! :-)

Hotovo!

Tip: Tímto postupem nám vznikne cukr moučkový. Protože neobsahuje protihrudkující látky, může časem trošku ztvrdnout. Pokud tedy preferujete vanilkový cukr ve formě krystalového cukru, který nemá takovou tendenci tvrdnout, je možné umixovat vanilku jen s cca 100g cukru a tento cukr pak promíchat se zbývajícím krystalem.

1 komentář:

  1. Tohle je parádní vědět :) Děkuji za tip, máš ještě nějaký co se týče zdravé náhrady cukru ?

    OdpovědětSmazat