16. listopadu 2015

Domácí arašídovo-čokoládová nugeta

(postup najdete podrobně popsaný v článku)

Miluji Nugetu. Tedy spíš, milovala jsem. Vždy mi chutnala a mám s ní spojeno mnoho hezkých chvil z dětství. Postupem času mi ale chutnala méně a méně. Možná to bylo změnou jejího složení, možná tím, jak se mě časem změnila chuť. Přidalo tomu určitě také, že jsem se více začala zajímat o to, co jím. A tak má poslední Nugeta padla někdy na střední škole, čili před více než deseti lety. Toto je tedy můj první pokus o návrat k této pochoutce.

Chuť této domácí nugety je hodně čokoládová. Je velmi dobrá a je skutečně těžké přestat ji uzobávat, té z obchodu se ale až tak nepodobá. Proto časem nejspíš přibude další experiment na toto téma :-) Jako delikátní pomazánka poslouží znamenitě, ale návrat do dětství to zatím není. Také jsme vypozorovali, že její chuť se zvýrazní a vylepší po pár dnech odležení. Ale je velmi těžké ji nesníst dřív!

Ještě před tím, než se pustíte do výroby této domácí nugety, musím vás varovat, že se jedná o vysoce návykový recept a sklenička jednou načatá bývá málokdy vrácena do lednice. Takže doporučuji použít co nejmenší skleničky. To by mělo alespoň trochu pomoci, abyste nespořádali celou várku na posezení:-)

Netrváte-li na exaktní chuti Nugety, rozhodně doporučuji vyzkoušet. Na chleba, housku, nebo s blížícími se Vánocemi jako krém do cukroví. U nás nevydržela déle než tři dny...



Co budeme potřebovat:
  • 150g vyloupaných pražených arašídů
  • 200g mléčné čokolády
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžíce rostlinného oleje bez výrazné chuti (třeba slunečnicový)

Postup:

1. Oloupeme arašídy. Budeme jich potřebovat 150g.

1. Oloupeme arašídy.

2. Arašídy nameleme na jemno. Použila jsem k tomu funkci našeho odšťavňovače, ale dobře poslouží i klasický tříštivý mlýnek.

2. Arašídy nameleme

 3. Ve vodní lázni si rozpustíme 200g mléčné čokolády.

3. Rozpustíme čokoládu.

4. Do rozpuštěné čokolády vmícháme rozemleté arašídy.

4. Smícháme čokoládu a arašídy

5. Celou směs nalijeme do mixéru a mixujeme na nejrychlejší stupeň.

5. Rozmixujeme na nejrychlejší stupeň.

6. Přibližně po pěti minutách mixování přidáme lžíci vanilkového cukru a lžíci oleje a mixujeme dalších asi pět minut. Do doby, než se nám směs zdá dostatečně hladká.

6. Přidáme cukr a olej

7. Pak hotovou nugetou naplníme skleničky, zavíčkujeme a vložíme přes noc do lednice.

7. Nugetu nalijeme do sklenic.

8. A vydržíme-li do rána, čeká nás sladká odměna. Dobrou chuť :-)

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat