11. listopadu 2015

Domácí zázvorový lomcovák proti nachlazení

(postup najdete podrobně popsaný v článku)

Původně jsme měli v plánu vytvořit pro Vás úplně jiný článek, ale podzimní nachlazení nás zastihlo nepřipravené. Proto jsem si hned vzpomněla na medicínu, kterou nás léčila moje maminka, a rozhodli jsme se, že si zaslouží, abychom se s vámi o ni podělili. Není to nic složitého a mohu ji doporučit i jako skvělou prevenci ráno a večer v období zvýšeného výskytu nachlazení. Nejednou se mi osvědčila i ve chvíli, kdy už jsem cítila, že na mě něco „leze“. Světe div se, po tomto elixíru „lézt“ přestalo.

Sirup se přitom skládá z celkem běžně dostupných surovin. V lednici vydrží dlouho, nemá velkou tendenci se kazit, a proto ho můžete mít po ruce, když je potřeba. Všechny suroviny se totiž popisují jako přírodní antibiotikum a citron také jako konzervant. A jestli se divíte, proč jsme sirup nazvali „lomcovák“, pak o to více doporučuji si ho doma udělat a ochutnat. Stojí to za to! Více už ale neotálejme a dejme se do díla, ať bacil nemá šanci.




Co budeme potřebovat: 

  • Zázvor (já použila 580g neoloupaného, což je asi 450g oloupaného) 
  • Citron (jeden velký nebo dva malé) 
  • Půl velké sklenice medu (aby byl přibližně půl na půl se zázvorovo-citronovou šťávou) 
  • Můj tatínek si do sirupu přidával i slivovici, to už je pak ale pro opravdu statečné jedince. Zřejmě to jeho účinnost může i zvýšit, takže kdo chce, je tu i tato možnost a fantazii se meze nekladou :-)

Z uvedeného množství jsem vyrobila 0,75l sirupu.

Postup:

1. Nakoupíme potřebné množství zázvoru, citronu a medu. Pokud máme doma nějaký starší zcukernatělý med, můžeme použít i ten, ale doporučuji ho předem rozpustit ve vodní lázni. Ovšem jen velmi opatrně zahřívat. Teplota medu by neměla přesáhnout 45°C, aby se nezničily jeho cenné látky, které se nám při nachlazení budou hodit :-)


1. Nakoupíme zázvor, citron a med

2. Zázvor dáme do cedníku a omyjeme.

2. Zázvor omyjeme

3. Oloupeme z něj slupku. Pokud se vám podaří sehnat pěkný zázvor s hladkou slupkou bez kazů, není loupání nezbytné. Mě se to ovšem nepodařilo, proto raději slupku odstraňuji.

3. Oloupeme slupku ze zázvoru

4. Následně si oloupeme i citron a rozlomíme ho na čtvrtiny. Pokud nebudete používat odšťavňovač, citron jen rozkrojte na půlku a vymačkejte šťávu.

4. Oloupeme citron

5. Zázvor a citron proženeme odšťavňovačem :-) V případě, že odšťavňovač nemáte, tak zázvor nastrouhejte na struhadle a přes plátýnko vymačkejte šťávu, bude to také fungovat, jen se u toho trochu zapotíte. Což vlastně při nachlazení není vůbec na škodu :-)


5. Zázvor a citron odšťavníme

6. Získanou šťávu nalejeme do lahve. Pokud jste zvědaví, jak tato samotná šťáva chutná, klidně si to zkuste, ale velmi opatrně. Tady už nejde mluvit ani o lomcováku, ale rovnou o tekutém ohni :-)

6. Štávu nalejeme do lahve

7. Přidáme med v poměru 1:1 pro otrlejší a 2:1 pro méně říznou variantu. Vyzkoušejte si nejlépe sami, co snesete.

7. Přidáme med

8. A teď už jen celou směs pořádně protřepeme, aby se obě složky spojily (u čehož se také hezky zapotíme - to aby ti s odšťavňovačem nepřišli zkrátka)…

8. Směs protřepeme

9. Když se nám u dna už neusazuje žádný med, máme hotovo!

9. Hotovo!

Zázvorová šťáva obsahuje bílý kal, který má tendenci se usazovat na dně, proto před použitím lahev protřepejte. A jako u všeho, tak i zde platí, že všeho moc škodí. Proto doporučuji v jedné dávce si dát maximálně jednu až dvě polévkové lžíce (nezapíjet vodou!) a stačí jen pár dávek denně. Řiďte se zde svým pocitem a chutí a tělo vám poví, kolik přesně potřebuje. Tak tedy – Na Zdraví! :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat