27. října 2015

Domácí šípková limonáda plná vitamínů

(postup najdete podrobně popsaný v článku)

Jak se zásobit sušenými šípky na zimu jsme si ukázali v předcházejícím článku a nyní se můžeme směle pustit do jejich dalšího zpracování. Buď z nich můžeme udělat klasický vařený šípkový čaj, nebo si můžeme vyrobit méně tradiční, ale o to lepší domácí šípkovou limonádu.

Hlavní rozdíl mezi šípkovým čajem a limonádou je v tom, že čaj se jenom vaří, zatímco limonáda se před tím ještě louhuje za studena. Získáme tím větší množství vitaminů, takže má silnější účinek než čaj. Šípky obsahují velké množství vitaminu C a dále vitamíny B1, B2, K a P. Převařením pak dostaneme maximum chuti, barvy a vůně, kterou dokáže nabídnout jedině šípek. Postup není složitý, tak hurá do toho!




Potřebné ingredience:

  • sušené šípky
  • podle chuti med nebo citron

Postup:

1. Sušené šípky (můžeme použít ty, co po usušení zůstávají měkké a nehodí se k dlouhodobému skladování) dáme do mixéru a rozsekáme na jemno.

Krok 1: Nasekáme sušené šípky

2. Drť nasypeme do džbánku a zalijeme studenou vodou přibližně do tři čtvrtě objemu nádoby. Obsah zamícháme a necháme přes noc macerovat.

Krok 2: Zalijeme vodou

3. Ráno opět zamícháme a scedíme do čistého džbánku

Krok 3: Scedíme do čistého džbánku

4. Hmotu, kterou jsme scedili, nevyhazujeme, ale vložíme ji do hrnce a zalijeme trochou vody.

Krok 4: Vložíme do hrnce a zalijeme

5. Přivedeme k varu a vaříme alespoň 5 minut. Můžeme i déle.

Krok 5: Uvaříme

6. Poté hrnec odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme vychladnout.

Krok 6: Necháme vychladnout pod pokličkou

7. Odvar scedíme do stejného džbánku, do kterého jsme slévali studený výluh.

Krok 7: Odvar smícháme se studeným výluhem

8. Nakonec můžeme vychladit v lednici, případně přidat kostky ledu a podle chuti přidat med nebo citron. Doporučuji ale nechat limonádu bez přídavku čehokoliv. Má skvělou lahodnou chuť a není třeba ji více vylepšovat. Ostatně, posuďte sami. Dobrou chuť:-)

Krok 8: Hotovo!

Milujete domácí stejně jako my? Přidejte se k nám do naší Facebookové skupiny!

Žádné komentáře:

Okomentovat