20. října 2015

Domácí švestková povidla bez cukru a bez míchání

(postup najdete podrobně popsaný v článku)

V tuto roční dobu je ještě možné na stromech najít poslední úrodu zralých švestek. Ty jsou teď velmi sladké a to se nám výborně hodí na výrobu hustých povidel bez přídavku cukru. Výroba povidel je také vhodný způsob zpracování švestek ve chvíli, kdy už jsme je využili ve všech možných variacích jako kompoty, marmelády, knedlíky... atd. V povidlech se jich dá zpracovat velké množství, protože se odpařením vody hodně zredukují.
Moc lidí dnes povidla nedělá, protože znají pouze starý, náročný způsob jejich přípravy - několik hodin stát u hrnce a míchat a míchat a míchat, přičemž ani při největší píli nemáte záruku, že nádoba po nich nebude na vyhození. Naštěstí ale existuje i o hodně jednodušší způsob, který si teď ukážeme.
S přípravou povidel je dobré začít v pozdní odpoledne až navečer a naladit se na noc krásně provoněnou švestkami a kořením. Trochu nám to připomene blížící se Vánoce, při kterých již brzy budete moci povidla využít. A to do koláčů, buchet, cukroví, nebo jen jako zdravé mlsání bez řepného cukru.
Potřebné ingredience:
(PL = polévková lžíce)
  • 5 kg zralých švestek
  • 5 PL balzamikového octa
  • 3 - 5 PL obyčejného octa
  • 2 celé skořice
  • 2 celé badyány
  • 10 - 20 celých hřebíčků



Postup:

1. Švestky nasypeme do nádoby s vodou a přidáme přibližně 3-5 polévkových lžic obyčejného octa, abychom švestky důkladně omyli a zneškodnili případné nežádoucí mikroby.

Krok 1: Švestky nasypeme do nádoby s vodou

2. Švestky vypeckujeme a dáme do velkého zapékacího pekáče ideálně s nepřilnavou vrstvou. Pokud nemáme nepřilnavou vrstvu, je dobré pro jistotu vyložit dno navlhčeným pečícím papírem. Když je papír namočený, je poddajnější a dá se prsty krásně vytvarovat přesně na dno a stěny pekáčku.

Krok 2: Vypeckované švestky dáme do velkého pekáče

3. Vypeckované švestky lehce upěchujeme a zakápneme pěti lžícemi balzamikového octa. Lze použít i obyčejný, ale balzamikový je zdravější a ve výsledku není cítit.

Krok 3: Zakápneme octem

4. Dále si připravíme gázu nebo plátýnko a do něj nasypeme koření. Sáček zavážeme a vložíme mezi švestky. Od této chvíle na švestky nebudeme vůbec sahat až do samotného konce pečení.

Krok 4: Příprava koření

5. Nezakrytý pekáč se švestkami dáme do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180°C a pečeme přibližně hodinu. Každá trouba peče jinak, proto švestky občas zkontrolujeme, jestli se jim nepřipalují vršky. Osvědčilo se mi péci na horkovzduch. Voda se pak rychleji odpařuje.

Krok 5: Šup do trouby

6. Po hodině, kdy by už švestky měly plavat ve vlastní šťávě, troubu stáhneme na 130°C a jdeme v klidu spát:-)

Krok 6: Švestky plavou ve vlastní šťávě a my jdeme spát

7. Přibližně po deseti hodinách pečení je většina vody ze švestek vypařená a zbývá nám hustá hmota, která při zatřesení s pekáčkem drží tvar.

Krok 7: Voda je vypečená

8. Švestky necháme vychladnout a poté je rozmixujeme tyčovým mixerem přímo v pekáčku nebo nemáme-li tyčový mixér (jako já), použijeme jakékoliv jiné rozmělňovací zařízení. Kdo má rád kousky, nemusí mixovat vůbec a rovnou přeskočí k dalšímu bodu.

Krok 8: Rozmixujeme švestky

9. Rozmixovanou hmotu (nebo celé upečené švestky) dáme do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu. Teď již musíme míchat poměrně svižně, protože hustá kaše při varu bublá a prská všude kolem. Míchání ale bude trvat jen chviličku, nebojte se. Pokud se Vám zdají povidla stále řídká, vařte a míchejte déle, ale většinou stačí je jen přivést k varu.

Krok 9: Rozmixovanou hmotu dáme do hrnce a přivedeme k varu

10. Připravíme si sklenice. Vysterilizujeme je buď vařící vodou, nebo v troubě a připravíme na plnění. Víčka a hrdla sklenic důkladně osušíme.

Krok 10: Příprava sklenic

11. Horká povidla naplníme do sklenic, otřeme případné zamazané okraje, povrch povidel zakápneme dvěma lžícemi rumu a pevně zavíčkujeme.

Krok 11: Plnění sklenic

12. Ještě teplé sklenice zavaříme buď v hrnci, nebo použijeme myčku a zvolíme program s nejteplejší vodou. Většinou to bývá program na hrnce s teplotou vody 70-90°C. Po vyjmutí z myčky nebo hrnce otočíme sklenice víčkem dolů a necháme vychladnout.

Krok 12: Zavařování v myčce na nádobí

13. A pak už se jen těšíme z dobře vykonané práce a pochutnáme si na výborných povidlových pokrmech:-) Na obrázku je výsledné množství povidel z pěti kilogramů švestek.

Krok 13: Hotová povidla z 5kg švestek

Milujete domácí stejně jako my? Přidejte se k nám do naší Facebookové skupiny!

Žádné komentáře:

Okomentovat